Πιστέψτε στη θετική φύση της ανάπτυξης του παιδιού.
Όσο περισσότερο μαθαίνω για τα παιδιά τόσο περισσότερο κατανοώ ότι η παιδική ψυχή είναι από τη φύση της φτιαγμένη να αναζητά ασφάλεια, αγάπη, γνώση και κατανόηση. Το παιδί θέλει να είναι στοργικό, τρυφερό και να δείχνει την ανυστερόβουλη αγάπη του για τους άλλους. Αγαπά να εξερευνά το περιβάλλον, θέλει να γνωρίζει τι είναι καλό, τι είναι κακό και επιβλαβές και να ξέρει τους κινδύνους που παραμονεύουν και πως να τους αποφεύγει.
Το παιδί έχει την ανάγκη να νιώθει ότι αποτελεί μέρος μιας ομάδας. Αναζητά την έγκριση και την αναγνώριση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Θέλει να γίνει ένας άνθρωπος που θα θαυμάζετε και θα αγαπάτε. Αποδεχθείτε το σαν ένα μοναδικό πλάσμα, που έχει απεριόριστο δυναμικό να γίνει οτιδήποτε αποφασίσει στη ζωή του.
Γονεϊκή συναισθαντικότητα.
Οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά μας και την συμπεριφορά των άλλων, αποδίδοντας στον εαυτό μας και στους άλλους ψυχικές καταστάσεις, δηλαδή συμπεριφέρομαι με κάποιον τρόπο, επειδή αισθάνομαι έτσι. Είναι σημαντικό οι γονείς να καταφέρουν εξελίξουν την ικανότητα τους να συναισθάνονται το παιδί τους. Πιο απλά, να μπαίνουν στη θέση του παιδιού και να κατανοούν γιατί συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται. Έτσι, με ευαισθησία και συναισθαντικότητα να θέσουν τα όρια που είναι αναγκαίο να υπάρχουν.
Η προβληματική της σύγκρισης.
Οι γονείς, συχνά, δεν συνειδητοποιούν ότι καλλιεργούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια. Επαινούν το παιδί που έχει πετύχει, ενώ επικρίνουν ή αγνοούν εκείνο που έχει αποτύχει. Ακόμα και σε μη λεκτικό επίπεδο, μια κίνηση ή μια έκφραση του προσώπου του γονιού, μπορεί να υποκινήσει τον ανταγωνισμό και να ενεργοποιήσει τη ζήλεια ανάμεσα στα παιδιά.
Ενθάρρυνση
Μια από τις σημαντικές δυνατότητες που έχουν οι γονείς για να βελτιώσουν τη σχέση με τα παιδιά τους και για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους είναι η ενθάρρυνση, διαδικασία κατά την οποία επικεντρώνονται στα θετικά γνωρίσματα του παιδιού τους. Μεγάλης σημασίας είναι και η στάση κατανόησης από την πλευρά του γονιού, αν το παιδί δεν τα καταφέρνει πάντα ή με την πρώτη φορά. Η ενθάρρυνση βοηθάει τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους, να δεχθούν τα λάθη τους και να μάθουν από τις επιτυχίες τους.
Όλο τα παραπάνω θέματα και πολλά ακόμη πραγματευόμαστε στις ομάδες γονέων. Στόχος είναι η επαναφορά της ισορροπίας στο οικογενειακό περιβάλλον, μέσα από την κατανόηση των αναγκών, των δικαιωμάτων και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας.