Συστημική Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η συστημική ομαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο για το μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων, αγωνιών και θετικής ενέργειας. Μέσα από μια διαδικασία μάθησης και βιωματικών ασκήσεων πραγματευτόμαστε θέματα επίκαιρα, με τα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά. Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλα και προβλήματα όπως το άγχος, η θλίψη, οι φοβίες και οι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, γίνονται αντικείμενο συζήτησης και επεξεργασίας.

Οι κεντρικές ανησυχίες των ανθρώπων μοιάζουν. Πέρα, λοιπόν, την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, οι κοινές ανησυχίες κάνουν τα μέλη της ομάδας σύντομα να αντιλαμβάνονται τις ομοιότητες που έχουν ο ένας με τον άλλο.

Σκοπός της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να αντεπεξέρχονται στα προβλήματα της ζωής τους πιο αποτελεσματικά. Στοχεύει στη βελτίωση του τρόπου που σχετίζονται με τους άλλους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας βασικές πεποιθήσεις και πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία δεν είναι βοηθητικά στο παρόν.

Σε πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, ισοτιμίας και αναγνώρισης της διαφορετικότητας των ανθρώπων, ενισχύεται η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσω της ελεύθερης έκφρασης και της συναισθηματικής εμπειρίας. Το άτομο αισθάνεται σημαντικό, αποδεκτό, αισθάνεται μέρος ενός συνόλου. Η ανομοιογένεια των μελών έχει φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμη, καθώς βοηθάει να αποτελέσει η ομάδα μια μικρογραφία της κοινωνίας. Δίνεται, έτσι, και η δυνατότητα ανατροφοδότησης από την ομάδα ως μια ευκαιρία για κάθε μέλος να αντιληφθεί πως το βλέπουν οι γύρω του.

Η ενσυναίσθηση του θεραπευτή-συντονιστή της ομάδας και η ικανότητα του να εμπλέκεται ενεργά, ενώ συγχρόνως κρατά την απαραίτητη απόσταση και ουδετερότητα όντας παρατηρητής, προάγει τη συνοχή της ομάδας και διευκολύνει τα μέλη να εμβαθύνουν και να επεξεργαστούν τα προσωπικά τους ζητήματα. Ο ρόλος του θεραπευτή διέπεται από τις αρχές της συστημική θεραπείας και συμβουλευτικής.

Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας ψυχοθεραπείας, δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να ωριμάσει και να εξελιχθεί στο παρόν, αφαιρώντας τα εμπόδια που το κρατούν αγκιστρωμένο στο παρελθόν.

Σοφία Δημητρίου

Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια


Ωράριο λειτουργίας

Δε: 9π.μ. - 9μ.μ.
Τρ: 9π.μ. - 9μ.μ.
Τε: 9π.μ. - 9μ.μ.
Πε: 9π.μ. - 9μ.μ.
Πα: 9π.μ. - 9μ.μ.

Πληροφορίες

Αδριανουπόλεως 1, Καλαμαριά
Τ.Κ: 55133, Θεσσαλονίκη
2310 801582
Close

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.